Tandenknarsen

AANDOENINGEN

tandenknarsen

Tandenknarsen, ook wel knarsetanden of bruxisme genoemd, is het hard over elkaar heen schuiven van het boven- en ondergebit. Dit veroorzaakt een schurend, knarsend geluid. Ook kaakklemmen (het krachtig opeenklemmen van de kaken) valt onder de term bruxisme. Tandenknarsen en kaakklemmen komen op alle leeftijden voor en kunnen schade aan het gebit veroorzaken. Daarnaast kan bruxisme leiden tot pijnklachten door overbelasting van het kaakgewricht.

tandenknars symptomen

Het knarsen gebeurt meestal tijdens het slapen. Daardoor hoor je zelf de knarsende geluiden niet. Er zijn echter ook andere symptomen van tandenknarsen die je wel zelf kunt opmerken. Bekende bruxisme symptomen zijn onder andere:

  • Slijtage van het gebit;
  • Breken van vullingen in de kiezen;
  • Pijn in de kaken;
  • Bijtwondjes aan de binnenkant van de wangen;
  • Moeite hebben met kauwen;
  • Hoofdpijn bij het ontwaken;
  • Zichtbaar verdikte kauwspieren ter hoogte van de kaak.

mogelijkheden tandenknarsen op te lossen

Kom met deze symptomen van knarsetanden naar je behandelaar bij Van de Veer tandartsen. Deze kan zien of het klemmen en knarsen schade heeft toegebracht aan uw gebit. Een mogelijke behandeling bij knarsetanden en kaakklemmen is het dragen van een opbeetplaat: dit is een speciaal bitje dat de tanden en kiezen beschermt tegen slijtage. Het opbeetplaatje (ook wel splint of spalk genoemd) wordt meestal alleen ’s nachts gedragen of speciale fysiotherapie om het kaakklemmen overdag te verminderen.

neem contact op

Voor een afspraak of een adviesconsult, neemt u contact op via 020 – 662 3071 of via ons contactformulier. Wij verwelkomen u graag bij onze tandartspraktijk Zuidas - in Amsterdam.

Wij zijn lid van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Tandheelkunde.

Onze zorgprofessionals staan geregistreerd in het Nederlandse BIG-register (Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg).

Onze mondhygiënisten zijn ingeschreven bij het Kwaliteitsregister Mondhygiënisten.

a